Praktijk beter dan theorie

Volgens het Watersportverbond is het leren van varen in de praktijk beter dan een verplicht vaarbewijs voor alle schippers. Het huidige vaarbewijs gaat volgens de watersportverbond voorbij aan de praktijk.

Het is onbewezen dat een verplicht vaarbewijs bijdraagt aan de veiligheid op het water. Het varen op een drukke vaarweg vraagt een andere kennis van de regelgeving dan het varen op open zee. Het verbond vindt dus niet alleen de kennis van de regels belangrijk maar ook het inzicht, gedrag en kennis van het schip en het kunnen omgaan met de vaaromstandigheden.

Het watersportverbond  vindt het belangrijker dat de watersportsector en de overheid het huidige opleidingsaanbod meer omarmen zodat alle watersporters binnen hun eigen keuze optimale vaarkennis op kunnen doen. Het gaat dan om een keuze tussen vaargebieden en soorten vaartuig.

Mede door het ontbreken van goede praktijkervaring en inzicht gebeuren er nog steeds te veel ongevallen op het water. Ook doordat je als booteigenaar steeds afhankelijker wordt van de voorzieningen aan boord kan het snel misgaan. Een goed onderhouden boot kan ook veel ongelukken voorkomen. Varen Doe Je Samen probeert de veiligheid op het water te vergroten. Kijk eens op de website om informatie op te vragen of om tips en trucs te lezen.  Om verrassingen achteraf toch te voorkomen is het slim een bootverzekering af te sluiten.