Maastricht ontdekken per boot

Limburg is een provincie met vele gezichten – actief, culinair, ontspannen, cultureel en grenzeloos – en daardoor de ideale bestemming voor iedereen. De zuidelijke provincie – met als hoogtepunt de stad Maastricht – is perfect voor een heerlijke vakantie of een weekendje weg. Maastricht het hoogtepunt? Dat klopt, Maastricht is een beeldschone stad met haar monumentale panden en rijke geschiedenis. Diverse invloeden hebben de stad gevormd tot een heerlijke stad met grotten, torens, stadsmuren, bruisende evenementen en sfeervolle terrassen. Deze schitterende stad kan op geheel eigen wijze worden verkend – per boot.

Een rondvaart op de Maas

Nu de zomer in Nederland is doorgebroken is het heerlijk om Maastricht te ontdekken vanaf het water. Met de wind in je haren en de zon op je gezicht vaar je over de rivier de Maas langs de hoogtepunten van Maastricht. De St. Servaasbrug, de geheel nieuwe stadswijk Céramique, een deel van de eerste omwalling uit 1229, de St. Pietersberg en het Gouvernementsgebouw – het passeert allemaal de revue tijdens de boottocht van circa 1 uur. Doordat je op het water sneller verbrand, wordt er aangeraden om een hoge factor zonnebrand mee aan boord te nemen.

De boot maakt ook een korte stop bij de St. Pietersberg. Een rondvaart op de Maas en een bezoek aan de St. Pietersberg zijn dan ook uitstekend te combineren. Bij de St. Pietersberg kun je een heerlijke wandeling maken of een je door een gids laten rondleiden door de grotten. Zodra je alles hebt gezien bij de St. Pietersberg stap je op een van de latere boten om langs de hellingen van de St. Pietersberg te varen naar de Nederlands Belgische grens. De maas is op die grens namelijk een grensrivier. Vervolgens vaart de boot terug naar de historische stad Maastricht. Door een rondvaart op de Maas krijg je een goede impressie van de charmes van de stad Maastricht.

Huur zelf een boot of kano

Het water is een heerlijk punt om de stad Maastricht te aanschouwen. Wil je echter niet gebonden zijn aan een rondvaart die op vaste tijdstippen aanlegt en wegvaart? Dan is het voor jou de beste optie om zelf een zeilboot, motorboot, sloep of kano te huren. Je hebt dan de mogelijkheid om zelf jouw dag te plannen en in te delen. Voor sloepen van 6 tot 8 personen heb je geen vaarbewijs nodig. Om een boot te kunnen huren dien je minimaal 20 jaar oud te zijn of 18 jaar en in het bezit van een vaarbewijs.

Parkeren in het beeldschone Maastricht

De prachtige stad Maastricht is verborgen in het Zuiden van Nederland. Om die reden reizen Nederlanders, die buiten de provincie Limburg wonen, dan ook vaak naar de stad Maastricht voor een lange vakantie in eigen land of een weekend of midweek weg. Maastricht is voor vakantiegangers met het openbaar vervoer wel goed te bereiken, maar aangeraden wordt om met de auto te komen. De provincie Limburg biedt namelijk buiten de hoofdstad, een tal van andere prachtige bezienswaardigheden en activiteiten aan, die het beste met de auto te bereiken zijn. In Maastricht parkeren kan in diverse parkeergarages en op diverse parkeerterreinen. Dichtbij het centrum betaal je wel wat meer voor een parkeerplek dan buiten het centrum. Buiten het centrum kun je dan ook het beste parkeren bij een P+R locatie.