Recreatievaart en vuil water

Als men kijkt naar het totaal van watervervuiling lijkt daarin het aandeel van de recreatievaart minimaal. Toch vragen we alle recreatievaarders even aandacht te schenken aan schoon oppervlaktewater. De pleziervaart gaat vaak samen met zwemmen, mensen gaan zo met mooi weer massaal naar mooie watergebieden om te recreeeren en dan wil men zich graag ook in schoon water begeven.  Als u met een pleziervaartuig toiletwater via een onderwatertoilet buitenboord loost, heeft dat direct invloed op de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Toiletwaterlozingen kunnen ervoor zorgen dat er stikstof, fosfaat en verontreinigde stoffen in het oppervalkte water terecht komen. Dit kan leiden tot vorming van algen, waaronder ook blauwalgen wat weer kan leiden tot zwemverboden in de zomer.

Vanaf 1 januari 2009 geld er echter een verbod voor lozen van toiletwater op het oppervlaktewater voor pleziervaartuigen. (jachten van 2,4 tot 24 meter volgens de Wet Pleziervaartuigen)Veilig varen droogtoilet

Er zijn verschillende oplossingen om het toiletwater niet meer via een onderwatertoilet in het water te lozen. Men kan een mobiel / chemisch toilet aanschaffen, deze zijn bekend van toepassing bij bijvoorbeeld caravans en campers.  Er zijn ook verschillende soorten droogtoiletten op de markt, die allen een verschillende werking hebben, maar in gemeen hebben dat er geen spoeling en afvaltank vereist zijn.  Men kan eventueel ook een vuilwatertank laten inbouwen, dit is wel een duurdere oplossing maar ook de meest comfortabele. Voor kleine schepen is dit gezien de ruimte die het inneemt minder aan te raden.

Wilt u veilig varen zonder enkele risicos te lopen en daarbij ook bijdragen aan het milieu, zorg dan dat u uw zaakjes; met betrekking tot het toilet en vuilwaterlozing, op orde heeft.