Veilig varen en noodsignalen

Noodsignalen en watersport.

Pyrotechnische materialen ook wel noodsignalen en watersportvuurpijlen zijn verplicht aan boord van elk watersport vaartuig. Deze noodsignalen worden vaak als laatste middel ingezet om zo de buitenwereld om hulp te vragen. Vele mensen denken dat na aanschaf van een noodsignalen pakket men er niet meer naar hoeft om te kijken, maar let op, noodsignalen zijn gemiddeld 3 jaar houdbaar. Noodsignalen zijn te verkrijgen in verschillende soorten, kleuren en maten. Wil men veilig varen, dan is het nodig te weten welke noodsignalen u aan boord moet hebben en in welke situaties u ze kunt gebruiken.
Veilig varen noodsignaal
Rode noodsignalen

In de watersport worden rode noodsignalen voornamelijk voor korte afstanden gebruikt, maar kunnen eventueel ook op lange afstand worden gebruikt. Rode noodsignalen worden gebruikt als alle andere middelen van communicatie geen effect meer hebben. Deze noodsignalen schieten afhankelijk van het projectiel meteen naar grote hoogte, tussen 120 en 300 meter en kunnen daar eventueel een bepaalde tijd blijven hangen aan een parachute.
Witte noodsignalen

In de watersport wordt wit voornamelijk gebruikt om te waarschuwen. Zo kan het zijn dat door een stroomstoring alle navigatieverlichting uitgevallen is, en de witte noodsignalen worden gebruikt om zo andere schepen voor een mogelijke aanvaring te waarschuwen.
Oranje noodsignalen

Deze worden gebruikt om uw positie in geval van nood kenbaar te maken aan hulpverleners die u aan het zoeken zijn. De oranje noodsignalen worden gebruikt in handstakellichten  en rooksignalen.
Voorkom misbruik

Voorkom het misbruiken van de bovengenoemde noodsignalen. Bij het afsteken voor plezier, kunnen soms kostbare reddingsacties voor niets op gang komen. Misbruik van deze signalen is dus verboden en wordt bestraft.
Opsporingsjoon

Als er spraken van een MOB (man over boord) is, is het belangrijk de drenkeling goed in het zicht te houden. Zeker op een onstuimige zee, kan men iemand snel uit het zicht raken. Vanzelfsprekend zult u de MOB-knop op de GPS meteen indrukken, maar probeer ook zo snel mogelijk de joon over boord te gooien. De joon is een soort grote dobber die dient als een markeerpunt. Deze dobber met drijvers steekt vaak zo’n twee meter boen het water uit en is meestal voorzien van een licht bovenop de dobber dat automatisch geactiveerd wordt. Vaak worden deze dobbers met enkele meters lijn verbonden aan een hoefijzerreddingsboei die ook het water in gaat. Daarnaast hebben ze ook een seinvlag O(Oscar) om andere schepen voor de MOB te waarschuwen. Om te zorgen dat hij niet snel van zijn plaats komt is er een klein drijfanker aan de joon bevestigd. Volgens IOR regels moeten zeegaande wedstrijdschepen in bezit zijn van bovengenoemde opsporingsjoon.