Duwboten

Een duwboot is een boot die speciaal is bestemd voor het duwen van  andere vaartuigen. Duwboten zijn vaak niet zo groot en meten normaal gesproken niet meer dan 40 meter. Ze zijn herkenbaar door de vierkante vorm met twee duwknieën aan de voorkant. Kleinere duwboten worden in de vaart ook wel eens opduwers genoemd. Duwboten worden gebruikt om duwbakken voor zich uit te duwen, hierbij worden de duwbakken gebruikt voor de lading. Duwboot
De duwbakken zijn er in verschillende afmetingen, normaal gesproken zo tussen de 11,40 en 76,50 meter. Een duwboot kan verschillende bakken voortduwen, dat is afhankelijk van het vermogen, de certificering en de specificaties van de boot. Zo kunnen duwboten met sterke scheepsmotoren natuurlijk meerdere duwbakken aan.  Normaal gesproken kunnen er maximaal 6 duwbakken door een duwboot worden voortgeduwd.
Er zijn ook duwvrachtschepen, dat zijn vrachtschepen met een ladingruim die ook gebruikt worden om te duwen. Deze schepen varen vaak met een eigen duwbak, welke soms een eigen stuur hebben. Duwboten worden normaal gesproken aan elkaar de haven in geduwd, waar ze vervolgens van elkaar worden losgekoppeld om de vracht te kunnen laden of lossen. Wanneer de vracht eenmaal leeggeladen is, of de duwbak juist weer volgeladen dan worden de duwbak(ken) en boot weer aan elkaar gekoppeld.